Fa força anys vaig fer la recepta de tiramisú i la veritat que per ser la primera vegada em va queda prou bé. Ja feia molt temps que no la feia i no entenc el motiu perquè no és una recepta complicada i tampoc porta massa temps elaborar-la. Potser és per la quantitat de calories que porta…això podria ser…però quan agafes una cullerada de tiramisú i te la poses a la boca t’oblides d’això. Us ho ben asseguro. Veureu que hi ha molts passos a seguir i que és una recepta relativament llarga però us asseguro que no és complicada.
Aquesta vegada he hagut de cuinar per més de dos…concretament per 12. Així que la recepta és per 12. Si sou menys, la dividiu entre dos i solucionat. Pel que fa al temps de conservació, us recomano que feu el tiramisú el dia abans de menjar-lo, així deixeu que es refredi força a la nevera. Això sí, un cop fet, teniu un temps màxim de 3 dies per cruspir-vos-el. Penseu que porta ous i nata…i tampoc cal deixar-ho massa temps a la nevera. Quan el vaig fer per primera vegada el vaig fer seguint una recepta que tenia per casa però aquesta vegada ho he provat amb una altra. Amb una de la pàgina de Webosfritos i la veritat és que queda molt bo.
La recepta és molt important però, en aquest cas, també és MOLT important la presentació. Jo he utilitzat uns pots que tenia dels “xinos”, també podeu utilitzar pots de conserves o una altra opció és fer-ho en una safata i aneu fent talls.
TEMPS ESTIMAT: 2 hores
INGREDIENTS (12 persones)
Crema del tiramisú
300 gr. de cafè
30 gr. de licor (conyac o amaretto)
800 gr. de formatge mascarpone
400 gr. de nata per a muntar (de més del 35.1% de matèria grassa)
6 ous
200 gr. de sucre
Aroma de vainilla
Sal
Cacau en pols
Planxa de pa de pessic
6 ous
180 gr. de farina de rebosteria
150 gr. de sucre
Sal
Paper de forn
PREPARACIÓ
Començarem fent la planxa de pa de pessic. Sempre he optat per posar-hi melindros en comptes de fer jo mateixa la planxa però aquesta vegada he canviat d’opinió. I realment crec que no trigueu massa temps en fer la massa de pa de pessic i queda més bo. Així que jo us recomano que feu vosaltres mateixos el pa de pessic. Si us fa mandra, doncs podeu comprar qualsevol tipus de melindros del supermercat.
Separem les clares dels rovells. Posem les clares en un bol i amb una batedora amb barilles muntem les clares. Mentre anem muntant les clares hi afegirem el sucre. Us hi haurem d’estar una mica fins que les clares estiguin perfectament muntades.
Batem ara els rovells en un altra bol. Afegim els rovells en el merengue que hem fet. Barregem amb una espàtula amb delicadesa.
Incorporem la farina tamisada a poc a poc i anem barrejant també amb l’espàtula. NO ho feu amb la batedora. Un cop quedi una barreja unificada ja ho tindrem a punt.
Cobrim la mateixa safata del forn amb paper de forn. Hi incorporem la massa, aconseguint que quedi ben repartida.
Pre-escalfem el forn a 180º i quan estigui calen hi afegim la massa. Haurà d’estar al forn durant uns 14 minuts. Comproveu que no es cremi. Un cop estigui feta deixem que reposi.
Ara ja podem preparar la crema del tiramisú. Fem el cafè i el deixem reposar. Hi incorporem una mica de licor.
Posem en un bol el formatge mascarpone i la nata. Amb la batedora de barilles ho muntem fins que quedi una massa força compacte i dura. Ho posem a la nevera.
Separem les clares dels rovells. Posen en un bol de vidre els rovells, el sucre i unes gotes d’essència de vainilla. Posarem ara aquest bol al bany maria, és a dir, posem aquest bol de vidre dins d’una olla amb aigua i ho tindrem a foc baix-mig durant uns 8 minuts. Anirem barrejant aquests ingredients. Un cop estigui ho traiem i ho deixem refredar.
Anem ara a per les clares. Les posem en un bol i amb una cullerada de sucre les muntem. També amb la batedora de barilles.
Podem ara ja treure la crema de mascarpone que teníem a la nevera. Barrejarem la crema amb els rovells amb una espàtula. Hi afegim també les clares i seguim barrejant. Ja tenim la crema a punt.
Ja podem anar a muntar el tiramisú. Aquí teniu els pots que jo he comprat. Fem cercles a la massa de pa de pessic que hem fet. Cercles que siguin igual de grans que els pots. Ho podeu fer amb un motlle que tingueu, a ull o amb el propi pot. S’haurà de posar dos cercles per persona/per pot.
Amb un pinzell anem mullant de cafè tots els cercles. Si us agrada amb més gust de cafè n’hi poseu força i sinó doncs menys. Col·loquem el cercle a la base del pot. I ara hi afegim la crema amb una màniga pastissera o amb una cullera. A continuació hi posem de nou la base de pa de pessic ben mullada de cafè i, per acabar, de nou la crema.
Un cop els tinguem tots fets, els deixem reposar a la nevera. Quan sigui el moment de servir ho podeu espolvorejar amb una mica de cacau en pols per sobre i ja veureu que queda boníssim! Bon profit!